Tips και Συμβουλές για τα Συστήματα

Όλες οι Αιτίες και οι Λύσεις της Τριχόπτωσης

Mar 22, 2021

Όλες οι Αιτίες και οι Λύσεις της Τριχόπτωσης

Γράφτηκε από: Θεοδωσία Μαραβέλια

Είναι φυσιολογικό να χάνει κανείς κάποιες τρίχες την ημέρα. Εάν όμως τα μαλλιά αρχίζουν να πέφτουν σε μεγαλύτερες ποσότητες από αυτές που έχουμε συνηθίσει τότε στους περισσότερους ανθρώπους κυριαρχεί ο πανικός και το άγχος. Ενώ η κληρονομικότητα είναι η κύρια αιτία της τριχόπτωσης, υπάρχει και μία σειρά από άλλους λόγους που μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια μαλλιών. Για μία ολοκληρωμένη διάγνωση για τους λόγους και τα αίτια της τριχόπτωσης, σας συμβουλεύουμε να επισκεφθείτε έναν καλό δερματολόγο.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξετάσουμε τις κύριες αιτίες της τριχόπτωσης, ενώ παράλληλα θα αναπτύξουμε όλες τις πιθανές μεθόδους αντιμετώπισης του προβλήματος.

Αίτια της τριχόπτωσης

Οι κυριότερες αιτίες που οδηγούν σε απώλεια των μαλλιών της κεφαλής είναι:

Ανδρογενετική αλωπεκία

Η ανδρογενετική αλωπεκία είναι ο επίσημος όρος για την απώλεια των μαλλιών από το μπροστινό και πάνω μέρος της κεφαλής και είναι μία πολύ κοινή αιτία της τριχόπτωσης.

Δυστυχώς, αυτού του τύπου ή ασθένεια είναι κληρονομική και δεν ευθύνεται ο ασθενής για το αποτέλεσμα.

Η ανδρογενετική αλωπεκία στους άνδρες οδηγεί στην απώλεια μαλλιών από το πάνω μέρος της κεφαλής, ενώ στις γυναίκες, τα μαλλιά συνήθως γίνονται πιο λεπτά σε όλο το κεφάλι.

 

Alopecia areata

Η Alopecia areata είναι μια αυτοάνοση κατάσταση που προκαλεί ξαφνική πτώση των μαλλιών, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στους θύλακες της τρίχας.

Φάρμακα

Ορισμένα φάρμακα έχουν παρενέργειες που μπορούν να προκαλέσουν τριχόπτωση.

Μερικά από αυτά είναι τα ακόλουθα:

Αραιωτικά αίματος, όπως η βαρφαρίνη
Ακατέργαστη ισοτρετινοϊνη (Accutane) για την ακμή
Αντικαταθλιπτικά, Prozac, Zoloft
Β-αποκλειστές
Φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης, όπως το Lopid

Διατροφικές ελλείψεις

Και οι διατροφικές ελλείψεις μπορεί να προκαλέσουν πτώση των μαλλιών. Οι ακραίες δίαιτες για παράδειγμα με πολύ χαμηλή λήψη πρωτεϊνών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως ο σίδηρος, μπορούν μερικές φορές να προκαλέσουν μεγάλη απώλεια μαλλιών.

Διάχυτη Αλωπεκία

Η Διάχυτη Αλωπεκία είναι μια κατάσταση όπου τα μαλλιά παραμένουν στη φάση της ηρεμίας του κύκλου ανάπτυξης και πέφτουν μερικές φορές και σε τούφες. Η διαχυτη αλωπεκία προκαλείται συνήθως από το έντονο στρες και είναι μια προσωρινή και αναστρέψιμη κατάσταση.

Αλωπεκία έλξης

Αλωπεκία έλξης ονομάζεται η απώλεια μαλλιών λόγω του τραβήγματός τους. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε σφιχτά χτενίσματα, τα οποία σπάνε τις τρίχες των μαλλιών.

Τέτοιου είδους χτενίσματα είναι τα ακόλουθα:

Αλογοουρά

Πλεξούδες

Τρέσες μαλλιών και extensions

Εάν η αλωπεκία έλξης δεν σταματήσει έγκαιρα, θα οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια μαλλιών και θα κάνει τις τρίχες πιο λεπτές.

Εγκυμοσύνη

Ορισμένες γυναίκες ενδέχεται να παρουσιάσουν μεγάλη απώλεια μαλλιών λίγο μετά τον τοκετό. Αυτή η αντίδραση οφείλεται στη μείωση των επιπέδων των οιστρογόνων και είναι προσωρινή, ενώ συνήθως η πυκνότητα των μαλλιών μας επανέρχεται εντός ενός έτους.

Αντισυλληπτικά χάπια

Οι γυναίκες που κάνουν χρήση αντισυλληπτικών χαπιών ενδέχεται να παρουσιάσουν απώλεια μαλλιών είτε κατά τη διάρκεια της χρήσης αυτών των φαρμάκων είτε ακόμη και αρκετές εβδομάδες ή μήνες μετά τη διακοπή της λήψης τους.

Τριχοφυτία

Η τριχοφυτία είναι μια μυκητιακή λοίμωξη και μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Εμφανίζεται συχνά ως μεμονωμένη βλάβη στο τριχωτό της κεφαλής με εξαφάνιση των τριχών και είναι προσωρινή.

Πριν προχωρήσουμε σε οποιαδήποτε θεραπεία για την τριχόπτωση είναι πολύ σημαντικό να μάθουμε το λόγο που προκαλείται αυτή η κατάσταση. Μία επίσκεψη σε έναν δερματολόγο θα μπορούσε να μας δώσει την απάντηση αυτή.

Θεραπείες και λύσεις τριχόπτωσης

Φάρμακα

Εάν η τριχόπτωση σας προκαλείται από μια υποκείμενη ασθένεια, θα χρειαστεί θεραπεία, ενώ εάν η λήψη ενός συγκεκριμένου φαρμάκου προκαλεί την τριχόπτωση, ο γιατρός σας μπορεί να το αντικαταστήσει με ένα νέο, αρκεί να τον ενημερώσετε.

Ποια είναι τα πιο κοινά φάρμακα για την αντιμετώπιση της κληρονομικής τριχόπτωσης;

Στην αγορά κυκλοφορούν και φάρμακα για την επιβράδυνση του ρυθμού πτώσης των μαλλιών. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα φάρμακα καθυστερούν αλλά δεν θεραπεύουν την κληρονομική τριχόπτωση. Οι πιο κοινές επιλογές περιλαμβάνουν:

Minoxidil (Rogaine). Η μινοξιδίλη διατίθεται σε υγρή μορφή, αφρό και σαμπουάν. Για να είναι πιο αποτελεσματική, θα πρέπει να εφαρμόζεται στο δέρμα του τριχωτού της κεφαλής δύο φορές την ημέρα.

Τα προϊόντα με μινοξιδίλη βοηθούν πολλούς ανθρώπους να επιβραδύνουν το ρυθμό τριχόπτωσης. Για να δείτε τα πρώτα οφέλη αυτού του φαρμάκου και να διαπιστώσετε εάν αυτή η θεραπεία λειτουργεί για εσάς, θα χρειαστεί να περάσουν τουλάχιστον έξι μήνες. Σε περίπτωση που σταματήσετε τη χρήση του, το τριχωτό της κεφαλής θα επανέλθει στην αρχική του κατάσταση.

Πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες: ερεθισμός του τριχωτού της κεφαλής και ανεπιθύμητη τριχοφυΐα σε άλλα μέρη του σώματος.

Finasteride (Propecia). Αυτό είναι ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο που το παίρνετε καθημερινά ως χάπι. Πολλοί άνδρες που λαμβάνουν finasteride παρουσιάζουν επιβράδυνση της τριχόπτωσης ενώ μερικοί μπορεί να παρουσιάσουν νέα ανάπτυξη κάποιων μαλλιών. Και πάλι όμως, θα χρειαστούν μερικοί μήνες για να δείτε εάν αυτό το φάρμακο λειτουργεί για εσάς και σίγουρα εάν διακόψετε τη λήψη του θα το κεφάλι σας θα επανέλθει στην αρχική του κατάσταση. Η Φιναστερίδη δεν ενδείκνυται για άντρες άνω των 60 ετών.

Οι πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες της φιναστερίδης περιλαμβάνουν τη μειωμένη σεξουαλική ορμή, τη στυτική δυσλειτουργία και τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του προστάτη.

Άλλα φάρμακα για τη μείωση της τριχόπτωσης είναι η σπιρονολακτόνη (Carospir, Aldactone) και η ντουσταστερίδη (dutasteride, Avodart).

Μεταμόσχευση/ εμφύτευση μαλλιών

Κατά τη διαδικασία της μεταμόσχευσης μαλλιών, ένας δερματολόγος ή ένας αισθητικός χειρούργος αφαιρεί τα μαλλιά από το πίσω μέρος του κεφαλιού και τα μεταμοσχεύει σε φαλακρό σημείο. Αυτή η μέθοδος δεν απαιτεί συνήθως νοσηλεία, αλλά σίγουρα είναι επώδυνη. Σε κάθε περίπτωση ο γιατρός σας μετά το χειρουργείο θα σας δώσει κάποιο παυσίπονο για να ανακουφιστείτε από τον πόνο των πρώτων ημερών.

Πιθανοί κίνδυνοι από μία μεταμόσχευση μαλλιών:

Αιμορραγία, μώλωπες, πρήξιμο και λοίμωξη. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζετε ότι κατά πάσα πιθανότητα θα χρειαστείτε περισσότερες από μία χειρουργικές επεμβάσεις για να πλησιάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα και ότι τα μαλλιά που έχουν απομείνει πέραν αυτών που έχουμε εμφυτευθεί, θα συνεχίσουν να πέφτουν και μετά την χειρουργική επέμβαση.

Συστήματα Αντικατάστασης Μαλλιών

Καθώς οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών υπόσχονται πολύ περισσότερα από αυτά που μπορούν να μας δώσουν και εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία, ίσως αναρωτιέστε εάν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης της τριχόπτωσης γρήγορα και με ασφάλεια. Μα φυσικά υπάρχει τρόπος. Τα συστήματα αντικατάστασης μαλλιών!

Η χρήση Συστημάτων Αντικατάστασης Μαλλιών έχει πολλά πλεονεκτήματα:

Είναι πολύ φυσικά και δεν γίνονται αντιληπτά με γυμνό μάτι

Εφαρμόζονται άμεσα και ανώδυνα μέσα σε 2 ώρες

Δεν απαιτείται χειρουργείο

Δεν χρειάζεται να κάνετε λήψη φαρμάκων που θα βάλουν σε κίνδυνο την υγεία σας

Μπορείτε ανά πάσα στιγμή να κάνετε οποιοδήποτε χτένισμα και στυλ μαλλιών επιθυμείτε.

Η τιμή είναι πολύ πιο προσιτή από τις μεταμοσχεύσεις μαλλιών, καθιστώντας την μια προσιτή επιλογή για πολλούς ανθρώπους.

Νομίζω τώρα μπορείτε να καταλάβετε γιατί τα Συστήματα Μαλλιών μετατρέπονται σε τάση της μόδας των τελευταίων χρόνων και γιατί πολλοί την βλέπουν ως την καλύτερη μέθοδο για την αντιμετώπιση τριχόπτωσης. Η MACOhair, είναι η νούμερο ένα εταιρεία συστημάτων μαλλιών στην Ελλάδα με εμπειρία αρκετών χρόνων. Εάν έχετε λοιπόν απορίες σχετικά με τα συστήματα μαλλιών, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.