Τριχόπτωση: Γιατί 1 στους 2 άντρες πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία;

Τριχόπτωση: Γιατί 1 στους 2 άντρες πάσχουν από ανδρογενετική αλωπεκία;

Η τριχόπτωση δεν είναι τόσο απλή πάθηση όσο φαντάζει στους περισσότερους ανθρώπους. Μία από τις πιο γνωστές παθήσεις που προκαλεί εντονότατη τριχόπτωση ή πλήρη απώλεια τριχών, είναι η αλωπεκία. Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πάθησης και πού οφείλεται;

Η αλωπεκία προκαλεί έντονη τριχόπτωση εξαιτίας διαφόρων αιτιών και εμφανίζεται σε διάφορες μορφές. Είναι μία πάθηση, στην οποία είναι πιθανό να εκτεθεί στο μέλλον το 70% των ανδρών, με το 50% αυτών, να είναι ηλικίας έως 50 ετών. Η κλασική ανδρογενετική αλωπεκία, χαρακτηρίζεται από 3 βασικά χαρακτηριστικά:

  • Απώλεια τριχών στους κροτάφους
  • Αραίωση τριχών (κυρίως στο επάνω μέρος της κεφαλής)
  • Σταδιακή υποχώρηση της τριχοφυΐας σε ορισμένες περιοχές του κεφαλιού.

Πού οφείλεται η εμφάνιση της αλωπεκίας;

Η αλωπεκία, σύμφωνα με την wikipedia, μπορεί να εμφανιστεί για διάφορους λόγους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν: ο θυροειδής, η έλλειψη σιδήρου, ο υψηλός πυρετός, οι δίαιτες – αστραπή και οι δερματολογικές παθήσεις, όπως λύκος, λειχήνας και γυροειδής αλωπεκία.

Στους άντρες, όμως, τις περισσότερες φορές η εμφάνιση της συγκεκριμένης πάθησης οφείλεται σε γενετικούς παράγοντες. Πιο αναλυτικά, όταν παρουσιάζεται η ορμόνη διυδροτεστοστερόνης (DHT), η οποία δρα σε συγκεκριμένα σημεία της κεφαλής, προκαλώντας έντονη τριχόπτωση.

Πώς μπορεί κανείς να καταλάβει ότι πάσχει από αλωπεκία;

Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβει κανείς ότι πάσχει από αλωπεκίαση, είναι να επισκεφτεί ένα γιατρό. Τα βασικά κλινικά χαρακτηριστικά της πάθησης, είναι τα εξής:

  • Υποχώρηση της γραμμής των μαλλιών στο μέτωπο και τους κροτάφους
  • Αποδυνάμωση των τριχών στην κορυφή της κεφαλής
  • Χαρακτηριστική αραίωση στην περιοχή της χωρίστρας

Μία από τις πιο γνωστές μεθόδους κλινικής διάγνωσης, είναι το τριχοροζόγραμμα. Σε αυτή την εξέταση γίνεται λήψη φωτογραφιών ενός συγκεκριμένου σημείου της κεφαλής, ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Έπειτα, τα αποτελέσματα επεξεργάζονται μέσω ενός εξειδικευμένου λογισμικού και βγαίνει το πόρισμα. Η συγκεκριμένη εξέταση πραγματοποιείται 3 – 5 μέρες μετά από το λούσιμο.

Ψυχολογικές συνέπειες της αλωπεκίας

Αν σκεφτεί κανείς ότι τα πλούσια και δυνατά μαλλιά ήταν ανέκαθεν σημαντικό στοιχείο ομορφιάς, ιδίως στους άντρες, όσοι έρχονται αντιμέτωποι με την αλωπεκίαση, δυστυχώς αντιμετωπίζουν έντονο πρόβλημα χαμηλής αυτοπεποίθησης.

Σε κάποιες περιπτώσεις παρουσιάζουν δυσκολία στις συναναστροφές τους, επειδή νιώθουν μειονεκτικά λόγω της εμφάνισής τους.

Τρόποι αντιμετώπισης

Σε γενικές γραμμές, δεν ενδείκνυται κάποιος συγκεκριμένος τρόπος αντιμετώπισης της αλωπεκίας. Κυκλοφορούν διάφορα προϊόντα περιποίησης, όπως κρέμες ή σαμπουάν, όμως δεν εγγυώνται σε καμία περίπτωση την αντιμετώπιση του προβλήματος. Κάποιοι άλλοι, καταφεύγουν στην περίπτωση της εμφύτευσης, όμως και πάλι τα αποτελέσματα δεν είναι 100% επιτυχημένα.

Η MACO βρίσκεται δίπλα σε όσους ταλαιπωρούνται από αλωπεκίαση

Οι ειδικοί της MACO έχουν επικοινωνήσει πολλές φορές με ανθρώπους που πάσχουν από έντονη αλωπεκίαση και γνωρίζουν πολύ καλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Τα συστήματα αντικατάστασης μαλλιών της MACO ενδείκνυνται για όσους αναζητούν μία λύση στο έντονο πρόβλημα της αλωπεκίασης. Μπορείτε να το αγοράσετε από το eshop μας, ή να επικοινωνήσετε μαζί μας και να εξασφαλίσετε μία δωρεάν συμβουλευτική με τους ειδικούς της MACO, για περισσότερες πληροφορίες.